Bir defasında, sokağın birine fırlatılmış gerçek bir göz buldum. Elimi atıp nazikçe yerden alıyordum ki ıslaklığını hissettim. Hâlâ görebiliyordu. Kahire’nin kaldırımlarına saçılmış gözlerden tamamen farklıydı. Gözü kazara oymak istemiyordum ve birilerine hediye edeceğim için son derece dikkatli taşıyordum. Kimin olduğu belirsiz bu göze göz ucuyla bakıyordum. Kimi kimsesi yoktu. Mağlup olmuş şehre dikkatle bakıyordu.
Sonunda kendisini istekle taşıyan avucum yoruldu. Dünyanın önünde karardığını hissedene dek şiddetle sıktım. O gün gözleri dışında her şeyini kaybetmiş başka insanlar gördüm. Eve gidince bir zamanlar benim de bir göz kaybettiğimi hatırladım.
Tarık İmam, 1977’de Mısır’da doğdu. İskenderiye Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Erken yaşlarda yazmaya başladı ve on yedi yaşındayken ilk kitabını yayımladı. Bu kitabını roman, öykü ve çocuk edebiyatı dallarında başka kitaplar izledi.
Yayımlanmış romanları: Dişi Kedinin Kanunu (2003), Sessizce Öldürmek (2007), Gizlice Mektup Yazan Dul Kadın (2009), Konstantinos Kavafis’in İkinci Hayatı (2012), Babamın Mezarı (2013).
Diğer eserleri: Havanın Bozmadığı Yeni Kuşlar (Öykü, 1995), Başka Bir Sokak (Öykü, 1997), Beş Deniz Kralı (Çocuk Hikâyeleri, 2000), Öleceği Şehri Düşünen Yaşlı Adam (Öykü, 2010).
Yazar “Bir Göz” öyküsüyle 2013’te İspanya Kelime Müzesi Ödülü’ne (Câizet Muthafi’l-kelime el-Esbâniyye) lâyık görüldü.
Türkçesi Cuma Tanık
Bu çeviri Mahalle Mektebi’nin Ocak-Şubat 2020 sayısında yayımlanmıştır.